Spiegeling in Depot Boijmans van Beuningen | Allios Deite Eikona - Ada Goverde

Boijmans van Beuningen

Ik ben bloeddonor. Dat heeft op zich niets te maken met mijn activiteiten als kunstenaar/fotograaf. Behalve dan dat de locatie waar ik bloed geef op de Wytemaweg in Rotterdam ligt. Om daar te komen zie je op enig moment misschien wel het bekendste museum van Rotterdam staan; Boijmans van Beuningen, hét museum voor moderne kunst in Rotterdam. 

Ik kwam er als klein meisje al, hoewel ik geen idee meer heb hoe de omgeving er toen uit zag. Wat ik mij wel herinner, is het grote hoekige gebouw met de ranke toren ernaast en het groen kleurige bovenste deel van de toren. Sinds ik weer in Capelle aan den IJssel woon, ik ben er geboren, en zelf kinderen heb, kom ik ook weer in het Boijmans van Beuningen en de andere musea die daar omheen staan.

Dan krijg je ook meer mee van de omgeving. De Beeldentuin van Boijmans dat wist ik nog wel, maar het park eromheen? Echt geen idee hoe lang dat er al ligt. En dan het Erasmus MC. Toen ik op zoek was naar een stageplaats voor mijn HBO afstuderen ben ik daar bij één van de onderzoek vakgroepen geweest. Wist ik veel dat ik bijna binnen was bij mijn favoriete museum uit mijn kindertijd. 

Kunst in het Museumpark

Tegenwoordig komen we ook in de kunsthal en het Natuurhistorisch museum, was voor mijn eigen kinderen natuurlijk verplichte kost toen ze klein waren. Het geraamte van een dinosaurus kun je ze niet onthouden. Veel te spannend, net zoals de kaken van een reuzenhaai in Blijdorp.

Naast de bezoeken die we brengen aan de verschillende musea in en om het Museumpark, kom ik nu dus ook bij de bloedbank die daar zit. En waar ik mij vroeger amper bewust was van mijn omgeving ben ik dat nu wel. Heel erg zelfs, omdat ik constant met minimaal een half oog op zoek ben naar bijzondere beelden.

Een paar jaar geleden is er begonnen aan een fiks project in het Museumpak, naast Boijmans van Beuningen. Het Boijmans depot, niet zo maar een gebouw. Een gebouw met een bijzondere architectuur. Het heeft de vorm van een kom, taps toelopend aan de onderkant. Zelf vind ik het nog het meest lijken op een koffiekop zonder oor. Erg vergelijkbaar met onze eigen koffiekopjes thuis. Het gebouw heeft een totaal andere uitstraling dan de rest van de gebouwen in omgeving. Toen ik de eerste tekeningen zag van het depot vond ik het niet passen. Afgelopen week, op weg naar de bloedbank, liep ik er voor het eerst echt langs. Ik had het al eerder gezien, maar dat was meer op grotere afstand.

Hoop op …, tja wat eigenlijk?

Reden dat ik er nu toch echt langs liep was, omdat ik lopend vanuit de Wilhelminakade richting bloedbank was gegaan en bewust deze route had gekozen. Dat was onder andere ingegeven door een interview dat ik in het weekend had gelezen van het architectenbureau MVRDV, met architect Winy Maas, van het depot. En ik had een beetje de hoop had dat het min of meer klaar was.

In dat laatste werd ik helemaal teleurgesteld. Het voorplein van het nieuwe Instituut lag echt helemaal open. Ik kon niet eens langs het depot lopen, tja Rotterdam hé. Waar ik niet in teleurgesteld werd was het effect van het depot dat inmiddels wel tot zijn recht begint te komen. De spiegeling van de omgeving in het gebouw is echt geweldig.

Andere kijk op de omgeving

Noodgedwongen op afstand heb ik toch een paar foto’s genomen. Aan de ene kant is het jammer van de bouwput maar het heeft ook wel wat. Via het Boijmans depot zie je veel meer van de bouwactiviteiten dan dat je anders zou zien. Ik ga nog de nodige keren terugkomen om foto’s te maken. De spiegeling van het gebouw geeft ongelofelijke mogelijkheden. En dan te bedenken dat je straks ook boven op het gebouw in de parkachtige omgeving rond kunt open. Boijmans van Beuningen is voorlopig dicht voor renovatie, maar gelukkig hebben we straks het Boijmans depot.

Als gelukkig mens en vol inspiratie stapte ik uiteindelijk de bloedbank binnen voor mijn reguliere bloeddonatie. Ik hoop dat het in het najaar ook weer mooi weer is.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *