Gallery Eikona - uitsnede van de Erasmusbrug

Naast zwart en wit bevatten zwart-witfoto’s natuurlijk veel meer tinten grijs dan 151. Ik koos bovenstaande titel vooral om je aandacht te trekken. Nu ik die heb, vertel ik je alles wat je over zwart-witfoto’s in je kamer moet weten. Welk effect hebben ze op een ruimte en wat kun je ermee bereiken?

 

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat niet alle foto’s geschikt zijn om in zwart-wit af te drukken. Onze ogen zijn zo ontwikkeld in de afgelopen miljoenen jaren, dat we kleuren kunnen zien. We zien de wereld dan ook in kleur en welke kleur je ziet, is persoonlijk. Daarom geef je met een zwart-witfoto bijzondere waarde aan een beeld; juist het ontbreken van kleur maakt de foto bijzonder.

 

Grijs in alle tinten in een kunstfoto

 

Bij elke foto in de online galerie heb ik ook gekeken naar de zwart-witversie. In mijn blog ‘Kunst aan de muur: van foto tot wanddecoratie’ lees je hoe ik van een foto een wanddecoratie maak. Daar lees je ook dat ik tijdens het nabewerken van de foto’s altijd speel met de instellingen. Al is het maar om te controleren dat alles helemaal goed is. Ik kijk dan ook altijd naar de zwart-witversie van de foto. Negen van de tien keer geeft dat het verwachte resultaat: niet interessant. Waarom bekijk ik hem dan toch altijd? Omdat het die enkele keer dat ik toch verrast word door het plaatje dat dan ontstaat, wél de moeite waard is. Het wegvallen van kleuren zorgt voor een andere focus op het beeld. Dit betekent niet dat ik dan automatisch voor de zwart-witversie kies. Maar in de tien procent van de gevallen dat het effect me positief verrast, maak ik heel bewust de keuze voor kleur of zwart-wit.

 

 

Soms zwart-wit, soms kleur

 

Als ik bij een foto moet kiezen tussen zwart-wit of kleur stel ik mezelf altijd een paar cruciale vragen: is de zwart-witversie spannender of verrassender dan de kleurenversie? Voegt het wat toe dat er geen kleuren zijn, maar juist alleen die 151 (:-)) tinten grijs? Zorgt de verandering van focus ervoor dat je meer aandacht hebt voor een bepaald gedeelte van de foto? Als de antwoorden op deze vragen positief zijn, dan kies ik ervoor om de foto in zwart-wit af te drukken.

 

Dit gebeurde voor het laatst toen ik bezig was met het maken van nieuwjaarskaarten. Hiervoor maakte ik een foto van een tak met witte katoenbollen tegen een achtergrond die bestond uit verschillende kleuren. Het was niet verrassend dat de combinatie van een zwarte achtergrond met de witte katoenbollen het mooiste effect had. Maar met het spelen van de kleurintensiteiten was het effect van de zwart-witversie nog sterker dan ik verwachtte. De zwart-witfoto heb ik als nieuwjaarswens op LinkedIn geplaatst. Maar hoe langer ik naar de foto keek hoe boeiender hij werd. Ik heb het origineel er opnieuw bij gepakt en nu staat hij in zwart-wit in de online galerie.

 

Gallery Eikona - nieuwjaarskaart katoenbollen

Het geheim van alle tinten grijs als kunst aan de muur

 

Waar en waarom hang je een zwart-witfoto op? Natuurlijk moet je zwart-wit en grijs mooi vinden. Al staat het duizend keer mooier bij je interieur, als al dat grijs je niet aanspreekt kun je beter in een van de andere categorieën een foto uitzoeken die past bij jouw stijl. Zie je zwart-wit wel zitten en ben je benieuwd naar hoe zwart-witfoto’s staan in jouw interieur? Dan vertel ik je nu het geheim van zwart-wit: het staat overal bij! Bij alle kleuren, bij alle stijlen en in alle ruimtes. Omdat deze foto’s geen kleuren bevatten, hoef je je nooit af te vragen of ze bij de kleuren van je bank, tafel, stoelen, kast of vloer passen. Met zwart, wit en al die tinten grijs is kleur juist hetgeen waar je niet op hoeft te letten.

Een mooi onderwerp

Waar let je wél op bij een zwart-witfoto als het om je inrichting gaat? Kijk eerst goed naar het onderwerp. Dit laat je aansluiten bij de stijl van je inrichting. Heb je een kamer in industriële stijl, dan past een onderwerp als architectuur of skyline daar goed bij. ‘Ganzenpas’ is bijvoorbeeld een foto die het goed doet bij een industrieel interieur.

De onderwerpen ‘skyline’ en ‘architectuur’ passen ook perfect in moderne interieurs en lenen zich bij uitstek voor een afdruk in zwart-wit. Wat dacht je van de ‘Erasmusbrug’ of het ‘Spiegelgebouw’ aan de muur in je (thuis)kantoor?

Heeft je kamer een meer natuurlijke uitstraling? Dan sluiten de onderwerpen ‘natuurlandschap’ of ‘bloemen’ perfect aan bij je persoonlijke stijl, zoals bijvoorbeeld de bijzondere wanddecoratie ‘Smeltwater’. Lees ook de artikelen over deze categorieën:


Vorm en afmeting van de ideale foto aan je wand

 

Bij het kiezen van de perfecte plek om je zwart-witfoto op te hangen kijk je ook naar de vorm en de afmetingen van de foto. Boven een bank of kast zul je niet snel een hoge smalle foto ophangen. Daar past een vierkante of brede foto beter. Op een smalle muur, bijvoorbeeld tussen twee ramen in, past dan weer wél die hoge smalle foto. Kijk daarom ook goed naar de vorm van je ruimte voordat je een kunstfoto aan de muur hangt. Die ruimte bepaalt ook welke vorm foto je er het best kunt ophangen.

 

Grijs + 1 ook in de galerie

 

Vind je de bijzondere uitstraling van een zwart-witfoto mooi en wil je het nog exclusiever maken? Kies dan voor een zwart-witfoto met één kleur (‘grijs + 1’). Vooral bij bloemen werkt dit goed, kijk maar eens naar de ‘Hartenroos’. Ook macro-foto’s zijn in een aantal gevallen afgedrukt in zwart-wit en één kleur. ‘IJskristallen’ is daar een mooi voorbeeld van. Zo ontstaat er een hele bijzondere foto met veel details en één kleur die alle aandacht trekt. Hoe bijzonder wil jij jouw inrichting maken?

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *