Zeeuws knopje | Allios Deite Eikona - kunst aan de muur

Geschiedenis

In Capelle aan den IJssel wordt jaarlijks in mei de kunst en atelier route georganiseerd. Vorig jaar ging dat helaas niet door. Er was iets met Corona-maatregelen. Heel jammer, want de kunst en atelier route is een mooie wandeling langs de ateliers van alle deelnemende kunstenaars in Capelle aan den IJssel.

Zelf heb ik geen atelier. Ik fotografeer buiten en mijn foto’s worden door gespecialiseerde bedrijven afgedrukt. De Kunstkring heeft daar een oplossing voor gevonden, jaren geleden al. Kunstenaars zonder eigen atelier kunnen hun kunstwerken tonen op een aantal gezamenlijke locaties. Zo kun je toch deelnemen aan dit weekend.

Slakje | Sfeer aan de muur - Allios Deite Eikona
Slakje op witte roos

Omdat de route vorig jaar niet door kon gaan was er een alternatief: de kunst voor het raam route. Het idee is dat de kunstenaars één of twee kunstwerken voor het raam zetten en dat er een wandeling langs alle kunstenaars wordt uitgestippeld. Ook die ging vorig jaar uiteindelijk niet door.

In januari was er hoop dat de route in zijn oorspronkelijke vorm door zou kunnen gaan, maar de organisatie speelde op safe en begon met de voorbereiding voor beide vormen. Achterliggende gedacht was dat er wellicht een hybride mogelijkheid zou zijn. Inmiddels is de kunst en atelier route 2021 ook komen te vervallen. Wel is besloten om de kunst voor het raam route door te laten gaan. Niet een weekend maar 10 dagen lang!

Tijd dus om zelf met de voorbereidingen te beginnen. Het idee is als volgt: iedere kunstenaar zet een kunstwerk voor het raam. Iedereen die langs loopt, kan dit bekijken. Omdat de afdrukken van mijn foto’s, die als kunst aan de muur moeten komen, nogal groot zijn, brengt dat een uitdaging met zich mee.

Wandeling, fiets of auto

De wandeling zal langs de voorkant van het huis lopen. Achter is er een sloot en geen weg of voetpad aan de overkant. Aan de voorkant van het huis hebben we een groot raam in de keuken en de kamer erboven. Die kamer is tevens mijn kantoor. Behalve een paar foto’s die hoger zijn dan de ramen, past het gros voor het raam.

Maar … en daar komt die …  de grote ramen van ons huis zijn in drieën gedeeld door de kozijnen.

Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor het zicht op het kunstwerk, een kozijn dwars door de foto. Dus ik heb de ramen opgemeten, de foto’s bekeken en hierdoor is de selectie teruggebracht naar vier kunstfoto’s om voor het raam tiendaagse te laten zien.

Om een breder beeld te laten zien van mijn werk, gebruik ik de kleine afdrukken die ik altijd laat maken als proef en die aan de muren van mijn werkkamer hangen. Die postkaart-formaat hang ik aan een groot bord dat ook voor het raam gezet kan worden. Dan krijgt iedereen die langs loopt een goed beeld van de foto’s die ik maak.

Als het mooi weer is ga ik heerlijk in de voortuin zitten en zet ik het kunstwerk en de plank met miniaturen buiten. Kunnen mensen ook nog vragen stellen. Mocht ik bijzondere dingen zien, dan pak ik mijn camera erbij: kunstenaar in actie.

Tot ziens!

Heb je vragen over mijn kunstfoto’s of over de kunst-voor-het-raam route? Neem contact met met op via het contactformulier.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *