In Capelle aan den IJssel wordt jaarlijks in mei de kunst en atelier route georganiseerd. In 2021 ging dat helaas niet door, er was iets met Corona-maatregelen (😉). Heel jammer, want de kunst en atelier route is een wandeling langs de ateliers van alle deelnemende kunstenaars in Capelle aan den IJssel. Een mooi alternatief was de kunst voor het raam route.

Atelier

Zelf heb ik geen atelier. Ik fotografeer buiten en mijn foto’s worden door gespecialiseerde bedrijven afgedrukt. De Kunstkring heeft daar een oplossing voor gevonden, jaren geleden al. Kunstenaars zonder eigen atelier kunnen hun kunstwerken tonen op een aantal gezamenlijke locaties. Zo kun je toch deelnemen aan dit weekend. 

Omdat de route vorig jaar niet door kon gaan was er een alternatief: de kunst voor het raam route. Het idee is dat de kunstenaars één of twee kunstwerken voor het raam zetten en dat er een wandeling langs alle kunstenaars wordt uitgestippeld. Ook die ging vorig jaar uiteindelijk niet door.

In januari was er hoop dat de route in zijn oorspronkelijke vorm door zou kunnen gaan, maar de organisatie speelde op safe en begon met de voorbereiding voor beide vormen. Achterliggende gedacht was dat er wellicht een hybride mogelijkheid zou zijn. Inmiddels is de kunst en atelier route 2021 ook komen te vervallen. Wel is besloten om de kunst voor het raam route door te laten gaan. Niet een weekend maar 10 dagen lang!

Kunst voor het raam route | Gallery Eikona

Tijd voor voorbereiding

Tijd dus om zelf met de voorbereidingen te beginnen. Het idee is als volgt: iedere kunstenaar zet een kunstwerk voor het raam. Iedereen die langs loopt, kan dit bekijken. Omdat de afdrukken van mijn foto’s, die als kunst aan de muur moeten komen, nogal groot zijn, brengt dat een uitdaging met zich mee. 

De wandeling zal langs de voorkant van het huis lopen. Achter is er een sloot en geen weg of voetpad aan de overkant. Aan de voorkant van het huis hebben we een groot raam in de keuken en de kamer erboven. De boven kamer is tevens mijn kantoor. Behalve een paar foto’s die hoger zijn dan de ramen, past het gros voor het raam. Maar … de grote ramen van ons huis zijn in drieën gedeeld door de kozijnen. 

Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor het zicht op het kunstwerk, een kozijn dwars door de foto. Dus ik heb de ramen opgemeten, de foto’s bekeken en hierdoor is de selectie teruggebracht naar vier kunstfoto’s om voor het raam tiendaagse te laten zien. 

Om een breder beeld te laten zien van mijn werk, gebruik ik de kleine afdrukken die ik altijd laat maken als proef en die aan de muren van mijn werkkamer hangen. Die postkaart-formaat hang ik aan een groot bord dat ook voor het raam gezet kan worden. Dan krijgt iedereen die langs loopt een goed beeld van de foto’s die ik maak.

Als het mooi weer is ga ik heerlijk in de voortuin zitten en zet ik het kunstwerk (zodat je een idee krijgt van de grootte van de foto) en de plank met miniaturen buiten. Kunnen mensen ook nog vragen stellen. Mocht ik bijzondere dingen zien, dan pak ik mijn camera erbij: kunstenaar in actie.