Roos van Oranje - Gallery Eikona

Voor wie goed kijkt naar de foto’s in mijn online galerie is het wel duidelijk. Binnen de categorie bloemen zijn rozen mijn favoriet. En omdat er het afgelopen jaar, met alle maatregelen niet zoveel kon, zijn bloemen op afstand mijn meest gefotografeerde onderwerp geweest.

Mijn tuin

Bij voorkeur fotografeer ik de bloemen in mijn tuin. Die zijn er bijna het hele jaar. Nadeel is dat de wind ervoor zorgt dat je een korte sluitertijd nodig hebt en dat komt de scherpte niet altijd ten goede. Dus bij weinig wind fotografeer ik in de tuin.

Op andere dagen maak ik van de gelegenheid gebruik om de bloemen binnen op de foto te zetten. In het afgelopen jaar heb ik speciaal daarvoor, met enige regelmaat, gezocht naar bijzondere bloemen bij onze bloemist. Bijzonder in kleur, in soort of in vorm. Steeds een mooie bos voor in de huiskamer en één of twee bloemen voor op mijn kantoor, om tussen alle opdrachten door, te kijken of ik op beeld kan vangen wat ik voor ogen had. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Het is ook een kwestie van zoeken naar wat wel en wat niet werkt. Zo heb ik heel veel foto’s gemaakt met verschillende kleuren als achtergrond. Groen, geel, zilver, wit, paars en zwart. Ik weet het, er zijn nog veel meer kleuren en technisch gezien zijn wit en zwart natuurlijk geen kleuren, maar tot nu toe zijn alle kleuren afgevallen. Zwart en wit zijn als enige die als achtergrond tot nu toe overblijven (rood, blauw en oranje volgen de komende maanden). Zwart is eigenlijk tot mijn eigen verbazing. Ik ben niet van het donker en zeker niet van zwart. Er moet licht zijn, kleur en vrolijkheid. Maar bij experimenteren en op ontdekkingsreis gaan, horen ook nieuwe, onverwachte inzicht krijgen.

Oranje

De “Roos van Oranje” had op een witte achtergrond echt niet de uitstraling die hij nu heeft. Terwijl “kijk naar jezelf” niet tot z’n recht komt met een donkere achtergrond. En waarom? Beide bloemen zijn overwegend oranje. Alleen is de roos gefotografeerd met een filter op oranje, zonder andere kleuren. De papagaaibloem is in volle glorie gefotografeerd. Dat de bloem je lijkt aan te kijken, komt door de gekozen hoek en de positie van de donkere delen. Die lijken vanuit dit perspectief net ogen. En die komen niet uit de verf op een zwarte achtergrond maar juist bij een witte achtergrond.

Creativiteit

Zo heeft het afgelopen jaar dus ook invloed op mijn creatieve uitspattingen. Veranderende situaties hebben altijd twee kanten.  Ze zorgen voor beperking in de zin dat dat wat gewoon en gebruikelijk was, in een ander daglicht komt te staan. Daardoor word je gedwongen andere dingen te gaan doen dan dat je deed. Als je dat kunt accepteren,  ontstaat er ruimte om nieuwe dingen te gaan doen en kan creativiteit zijn gang weer gaan.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *